Buraya kadar anlattıklarım sadece bir giriş içindi (şimdiki aşama da daha işin başı, yani giriş bitmedi). Fakat sizinde bildiğiniz gibi dinamik bir sitede değişkenlerin değerleri kullanıcı tarafından sunucu sisteme yollanır. Bu iş için ya form yöntemi ya da adres satırından bilgi girişi yolu kullanılır. En yaygın ve kullanışlı olanı form yöntemidir.
<! --- ad_soyad.html --- >
<html>
<head><title>Ad ve Soyad Bilgisi</title></head>
<body bgcolor="#ffffff" text="#000000">
<form action="ad_soyad.php" method="get">
Adınız: <input type="text" name="ad"><br>
Soyadınız: <input type="text" name="soyad"><br>
<input type="submit" value="Gönder">
</form></body></html>
<?
################
# ad_soyad.php #
################
echo "Adınız $ad ve soyadınız $soyad.";
?>
Yukarıdaki örnek dosyaları yorum satırlarında belirtilen adlar ile yazıp kaydettikten sonra, istemcinizin adres satırına http://localhost/ad_soyad.html yazıp karşınıza çıkacak formu doldurun. “Gönder” düğmesine bastıktan sonra PHP dosyamız çalışacak ve bize istenilen çıktıyı verecektir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta istemcinizin adres satırındaki bilgidir. Eğer ben formda adım için “Fehmi Noyan” soyadım içinse “ISI” (Türkçe karakter kullanmamak için büyük i kullanmadım) bilgilerini girersem adres satırında
http://localhost/ad_soyad.php?ad=Fehmi+Noyan&soyad=ISI
gibi bir satır görünecektir. Dikkat ederseniz form ile gönderilen bilgilerin name="..." kısmının PHP dosyamızdaki değişken adlarını ve adres satırındaki PHP dosyası ve ? karakterinden sonraki kısımların PHP dosyamıza gidecek değişkenlerin değerini verdiğini fark edeceksiniz.
HTML dosyamızda oluşturduğumuz web formunda kullandığımız <input> etiketi içindeki name="..." kodu bize o etiket ile gelen bilginin action=”...” kodu ile belirtilen dosyada aynı isimli değişken olarak kullanılacağını belirtir. Web formunu doldurmadan da, sadece adres satırına yukarıdaki satırı girerek de formumuza bilgi yollayabiliriz. Satırda PHP dosyamızın isminden sonra bir ? karakteri kullanılır, daha sonra her değişkenin adı ve değeri birbirinden & karakteri ile ayrılır. Bu yol ile web formlarından bilgi göndermek mümkündür ama pek kullanışlı değildir.
Formumuzda get yöntemini kullandığımız için adres satırında girdiğimiz bilgiler görüntülendi. Aynı HTML dosyasını formun bilgileri gönderme metodunu post olacak şekilde ayarlayıp tekrar deneyin. Bu sefer adres satırında girilen hiçbir bilgi olmayacaktır. Yani sadece
http://localhost/ad_soyad.php
gibi bir satır olacaktır. Ben örneklerimde bundan sonra post yöntemini kullanacağım.
0 yorum:
Yorum Gönder