PHP sunucu taraflı (server side), HTML ile uyumlu bir betik dilidir. Daha önce kullandığım “programlama dili” ifadesi PHP için yüzde yüz açıklayıcı değildir. PHP, HTML de olduğu gibi bir derleyici tarafından derlenmez, sadece sunucudaki php programı tarafından yorumlanır. C bilen birisi için PHP öğrenmesi çok basit olan bir dildir, öyle ki dosya işlemleri gibi karışık konularda PHP, C’den çok daha basittir.
Yazdığınız PHP kodları hiçbir zaman sitenizin ziyaretçisine görüntülenmez. Ziyaretçi sayfanın kaynağını görüntülese bile göreceği sizin PHP kodlarınızın sunucu sistemdeki php programı tarafından HTML’ye çevrilmiş halidir. Aşağıdaki kod kümesini incelerseniz daha iyi anlayacağınızı sanıyorum (PHP’ye henüz bir giriş yapmadığım için kodları anlamayabilirsiniz, fakat yine de C’ye az da olsa aşina olanlar bir anlam çıkartacaktır).
<?php
printf(“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>\n”);
print(“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>\n”);
echo (“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>\n”);
echo “Bu bir PHP dosyasıdır.<br>\n”;
?>
Yukarıdaki dört kod satırıda ekrana “Bu bir PHP dosyasıdır.” yazdıracaktır. Ve web istemcinizden sayfanın kaynağına baktığınız zaman sadece
Bu bir PHP dosyasıdır.<br>
Bu bir PHP dosyasıdır.<br>
Bu bir PHP dosyasıdır.<br>
Bu bir PHP dosyasıdır.<br>
gibi bir içerik görürsünüz. Yazdığınız kodlar sunucu sistemdeki php programı tarafından normal HTML kodlarına çevrilmiştir ve ziyaretçi bu kodlardan başka herhangi bir içerik göremez.
Dikkat ettiyseniz sayfamızın kaynağındaki kodlar dört satır halinde yazılmış, eğer PHP programımızda her metinden sonra gelen “\n” karakterini kaldırsaydık sayfamızın kaynağındaki komutlar tek satıra yerleşirdi.
Fakat bu sayfanın ziyaretçiye görünen kısmını değiştirmediği için üzerinde fazla durulması gereken bir konu değil.
Bir diğer husus da kodlarımızda kullandığımız <br> etiketi. Evet PHP içinde doğrudan doğruya HTML etiketleri kullanabilmemiz bize çok büyük kolaylıklar sağlayacak. PHP dosyaları sunucu sistemde .php ya da .php3 uzantısı ile saklanır (.php3, PHP’nin 3. Sürümü için kullanılmaktadır). Dosyamızda PHP kodlarını kullandığımız yeri göstermek için <?php ?> ya da <? ?> etiket aralıklarını kullanırız. Bu etiketlerin kullanıldığı yerden itibaren sunucu etiket aralığındaki komutları php yorumlayıcısına gönderir, php yorumlayıcısı da bu kodları düz HTML kodlarına çevirir.
Denemelerinizi bir UNIX ya da türevi işletim sistemi üzerinde yapmanızı tavsiye ederim, çünkü PHP ile birlikte kullanılan bir çok işlev Windows altında çalışmamakta ya da sorun yaratmaktadır.
Elinizin altında PHP+MySQL desteği bulunan bir sistem olduğunu varsayarak bölüme başlıyorum.
Öncelikle PHP’nin yazım kurallarından söz etmek istiyorum. Daha öncede belirttiğim gibi PHP kodları <?php ?> ya da <? ?> etiketleri arasında kullanılır. Yazdığımız her komuttan sonra ; işareti kullanırız (C’ye benziyor demiştim ). Bir web sayfasında veya formdan gelen değişkenleri adlarının başına $ işaret koyarak sembolize ederiz ve değişken adlarında Türkçe karakter kullanamayız.
0 yorum:
Yorum Gönder